Târg Gaudeamus

Published on 20 noiembrie 2016

15139242_1283940028315416_1395845847_n

Cel mai urmărit târg de carte din România a ajuns la ediţia cu numărul 23. Iniţiat şi organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, Gaudeamus se petrece între 16 și 20 noiembrie în pavilionul central Romexpo din București – astăzi fiind ultima zi a expoziției.

 

Ediția anului 2016 a evenimentului se deosebește prin cele peste 850 de evenimente editoriale și culturale desfășurare în cadrul standurilor expozanților și mai ales în zona amenajată târii invitat de onoare, care anul acesta este China.

 

Spațiul alocat invitatului de onoare este cel mai mare de până acum, și cuprinde zone de expoziție și spații dedicate evenimentelor. În vitrine vizitatorii pot vedea cele mai importante titluri publicate de editurile Chinei. Am fost surprinși să vedem inclusiv anumite cărți românești traduse în limba chineză, cum ar fi „Pas cu pas”. Partea de Expoziție Culturală este și mai interesantă, unde o selecție de tipărituri chinezești antice și grafică originală pentru copii pot fi văzute de toată lumea.

 

Cine tratează Gaudeamus ca pe un Black Friday al cărților ar trebui să nu uite să consulte online prețurile cărților dorite înainte să le cumpere de la fața locului. În unele cazuri este mai rentabilă o comandă online, chiar și din afară, cum ar fi de pe bookdepository.com. Însă de cele mai multe ori diferența de preț este mică, de 3-4 lei, care nu merită așteptarea. Iar în privința noilor apariții românești, consultarea altor prețuri este de prisos – evenimentul de lansare cea mai bună oportunitate de achiziționare a unei cărți, unde cititorii au șansa să obțină chiar și un autograf.

 

Ce impresie lasă Gaudeamus 2016?

Când pășești înauntru, simți că a trecut cu mult mai puțin de un an de la ultima ediție. Totul este aranjat aproape identic, diferind prin noile cărți. Este un spațiu familiar și cald pentru iubitorul de carte. Venind și văzând atâtea cărți îți pare rău să nu iei măcar una acasă. Este imposibil să nu afli de vreo carte despre care nu știai, care să îți capteze interesul, petrecând o oră printre standuri. O zi la Gaudeamus este o veritabilă infuzie de cultură, indiferent de an sau ediție.

 

Cei care au ratat Gaudeamus își pot lua revanșa în primăvară la BookFest, eveniment similar dar mai mic.

 

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"