Semnificația artei irezumi în interiorul mafiei japoneze Yakuza

Published on 10 decembrie 2016

Umple-mi carnea cu cerneală să mă regăsesc pe mine.

 

Membrii Yakuzei își poartă pe piele cultura crimei. Învăluiți în nivelul ridicat de secret al semnificației tatuajelor pe care le poartă pe întregul corp, la care se adaugă durerea chinuitoarei metode tradiționale de tatuare, motivele pentru care membrii clanului pot primii tatuajul și  asocierea cu lumea misterioasă a lumii interlope japoneze, purtătorii de irezumi sunt pe atât de înfricoșători pe cât sunt fascinanți.

Arta irezumi, a tatuării pielii, a reprezentat, încă din perioada Jumon, pentru populația teritoriului Japonei modalitatea de expresie a spiritualității. Pentru perioadele mai târzii, irezumi a devenit un mod de expresie artistică, a căpătat funcții decorative, ulterior având și rol în evidențierea statutului unei persoane.

Datorită modalității chinuitoare de tatuare, care presupunea ca horishi (artistul tatuator) să folosească un tebori (instrument tradițional ce constă într-un ac legat de un mâner de lemn) pentru a bate în pielea celui tatuat cerneala, în perioada Edo (1603-1868), tatuajele au început să fie folosite ca mijloc de pedeapsă în închisoare pentru membrii clasei proletare japoneze; bărbați care au vândut, furat sau au făcut trafic cu mărfuri ilegale sau care participau la jocuri de noroc.

Pe durata perioade petrecute în închisoare, aceștia au fost tatuați de către autorități pentru a fi marcați drept criminali. Primele tatuaje folosite pentru sigmatizarea criminalilor erau aplicate direct pe fruntea inculpatului, ulterior decizându-se tatuarea acestora pe piept și brațe.  Mai târziu în perioada Edo, un grup cunoscut sub numele de Bakuto a început să-și decoreze întregul corp cu tatuaje.

Acestea puteau fi adesea observate de în districtul roșu al orașelor mari japoneze, în timpul jocurilor de noroc, decoarece cel ce se ocupa cu aranjarea cărților pentru jocuri era sumar îmbrăcat. Membrii timpurii ai Yakuzei au început să includă arta tatuajelor în obiceiurile și tradițiile grupului ca o modalitate de a se identifica cu ceilalți membri, adăugând la tatuajele existente deja în închisoare și tatuaje noi ce reprezentau un simbol al statutului în cadrul organizației.

Din cauza procesului dureros, un costum de corp irezumi este o modalitate pentru un membru al bandei de a-și dovedi curajul și determinarea. Costul unui asemenea grup de tatuaje este un simbol al succesului – a fi capabil în a găsi un artist tatuator, artiști cunoscuți doar unor cercuri restrânse, și a avea capabilitatea de plăti un număr atât de mare de tatuaje reprezintă puterea și forța financiară a unui membru Yakuza, succesul lui în afaceri și rangul pe are îl ocupă.

Sunt puțini cei care au corpul acoperit complet de irezumi, semn al puterii absolute în cadrul Yakuza.  Stilul artistic și desenele folosite pentru irezumi sunt inspirate ukiyo-e, desenele tradiționale japoneze. Aceste amprente ale culturii au fost extrem de populare și au circulat pe scară largă în timpul perioadei Edo.

Irezumi, de asemenea, prezintă adesea elemente recurente, distincte Japoniei, cum ar fi peștii koi, florile de sakura, dragonii, oni- demoni japonezi sau geisha, fiecare dintre acestea cu o puternică încărcătură spirituală și tradițională. Alte desene sau modele tradiționale japoneze care apare în tatuajele Yakuza sunt florile de lotus, tigrii sau simboluri ale elementelor. Majoritatea modelelor folosite pentru tatuaje de Yakuza se concentreze pe mitologia si istoria Japoniei.

Dragonii și peștii koi ca simboluri ale bogăției și prosperității, războinici samurai reprezintă onoare și un cod moral, în timp ce geisha stau ca simboluri ale fertilității, norocului și tradiției. Alte desene sau modele tradiționale japoneze care apare în tatuajele Yakuza sunt florile de lotus si flori de cires, tigri și simboluri ale elementelor. La acestea se adaugă semnătura artistului, care de obicei este gravată în spațiile libere ale fiecărui tatuaj realizat de el. Deși rar, se întâmplă ca membrii Yakuzei să fie tatuați de artiști diferiți.

Artiștii realizatori de irezumi își încep cariera ca ucenici. Pentru primii ani de ucenicie curăță spațiul de lucru, pregătesc instrumentele de lucru și își privesc maestrul tatuând clienții. Ucenicul este apoi lăsat să înceapă practicarea desenelor pe piele tăbăcită de animal. Numai când maestrul consideră că ucenicul este un artist competent, acesta poate începe a practica arta tatuajului pe piele umană, începând cu însăși pielea lor. Mulți artiști irezumi duc vieți misterioase și preferă ca clienții să ajunga la ei prin indicații din vorbă în vorbă, atelirul lor fiind retras și necunoscut publicului larg.

Durerea, misterul, tradiția, sunt toate elemente ale irezumi, chiar dacă un simbol al crimei, un simbol al excepționalului în artă.

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"