Regula motivațională de 40% a unui soldat Navy Seal

Published on 8 martie 2017

Dacă ai alergat vreodată un maraton, ai supraviețuit un dezastru natural sau ai născut, înseamnă că știi că organismul tău este capabil de mai mult decât crezi. Un membru Navy SEAL american a formulat această idee în ceea ce mulți numesc regula de 40%. Cea care spune că atunci când mintea ta spune că ești frânt, ești de fapt doar 40% frânt.

Mintea, deasupra materiei

Acest principiu inspirațional nu s-a răspândit chiar de la membrii SEAL, ci de la un miliardar din California. Jesse Itzler este fondatorul Marquis Jet și soțul Sarei Blakely, fondatoarea Spanx. Acesta participând la o cursă de 100 de mile (aproape 160 km) cu alți șase oameni atunci când a întâlnit un militar SEAL de aproape 100 de kilograme parcurgând întreaga cursă de unul singur. Itzler jură că bărbatul avea toate oasele picoarelor rupte și își provocase răni la rinichi, dar a terminat cursa indiferent de piedicile impuse. Respectivul membru SEAL este numit David Goggins

iar unii îl numesc cel mai dur om în viață – un triatlet Ironman care a terminat pe locul 5 la Ultramaratonul Badwater de 135 de mile din Valea Morții și deține recordul pentru cele mai multe pull-up-uri făcute în 24 de ore. Itzler a făcut ceea ce orice miliardar ar fi făcut: l-a plătit pe Goggins să locuiască cu el pentru o lună pentru a-l învăța să fie ca el.
Lucrurile au fost serioase încă din prima zi în care Goggins a venit să locuiască la Itzler acasă. Într-un material video pentru Big Think, Itzler a spus că primul lucru pe care Goggins l-a făcut a fost să îl întrebe câte pull-up-uri poate face. Itzler a relatat discuția: „Nu sunt bun la pull-up-uri. Am făcut vreo opt, iar el a spus „Ok, fă pauză 30 de secunde și fă-o din nou”. Am așteptat 30 de secunde și abia am reușit să fac trei sau patru, și deja eram terminat.” Dar nu era terminat. Goggins i-a spus că nu vor pleca nicăieri până nu face 100. Itzler a crezut bineînțeles că este imposibil, dar a continuat să încerce, una câte una până a reușit. „Mi-a dovedit chiar atunci pe loc că ne rămâne mult mai mult, că suntem toți capabili de mult mai mult decât credem.” De unde regula de 40 de procente. „El a spus că atunci când mintea îți spune că ești frânt, că nu mai poți, te afli de fapt abia la 40% până să fi cu adevărat terminat.”

Ce spune știința?

Deși regula de 40% este mai degrabă susținută de o poveste, există și câteva cercetări științifice care o sprijină. Câteva studii au descoperit că efectul placebo are un mare impact în performanțele sportive. Adică, dacă tu crezi că ceva îți va spori performanța, probabil o va face. Asta sugerează că o bună parte din puterea și rezistența ta este de fapt mentală, nu fizică. Spre exemplu, un studiu din 2008 publicat în Jurnalul European de Neuroștiință a aflat că atunci când le dai oamenilor o pastilă de zahăr spunându-le că este cafeină, și îi pui să ridice greutăți, pot munci semnificativ mai mult.
Așa că, indiferent dacă regula de 40% este cu adevărat exactă din punct de vedere științific, o poți considera pastila ta de zahăr.

Data viitoare când vei gândi că nu mai poți, amintește-ți că probabil încă mai poți de fapt!

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"